Thailand eller Smögen?

publicerat i Allmänt;
>Enligt rykande färska data från FHM har det nu kommit in 369 rapporterade tbe fall hittills iår. Detta kan man jämför med ett snitt på 327 st de senaste fem åren. Begrunda den siffran en liten stund!! Vi har alltså 42 fler fall iår och ännu är de ett par månader kvar. 
 
Tänk dig detta:
 
Du har jobbat ett helt år och ser verkligen fram emot semestern. Du och familjen ska på resa till ett varmt land. Två hela veckor av njutning. Sol i överflöd, långa härliga bad i salt vatten. God mat och dryck. Varma kvällar och nätter. Dagar att bara slappna av totalt på utan en massa måsten. 
Du kollar upp om passet är giltigt, vilken valuta du kan använda och du är noga med vaccinera dig själv och familjen mot eventuella farliga sjukdomar du skulle kunna råka få. 
Du kommer hem och bär med dig dina fina minnen från semestern som kan värma dig kalla mörka och fuktiga novemberdagar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tänk sen detta:
 
Du har jobbat ett helt år. Du och familjen bestämmer er för att semstra på hemmaplan. Kanske på en vacker skärgårdsö eller en camping du velat till. Även här har du en eller två veckor framför dig med njutning, avslappning, salta bad från en solvarm klippa. Har du kollat upp vilka vaccinationer du kan behöva då?
Tänk dig så att du sitter vid grillen en ljummen sommarkväll med ett glas vin i handen, du känner att kliar på armen eller benet. Du tittar efter och där sitter den. Fästingen!!!! Du drar bort den och ber familjen kolla över sig. Du lägger en minneslapp i hjärnan om att du måste kolla efter röd ring. 
Denna semestern kan du också minnas med värme när hösten smyger sig på. Men du kan också hamna på sjukhus med skyhög feber, en huvudvärk from hell och ett provsvar som säger TBE. Du kan få resten av ditt liv helt förändrat och din livskvalitet försämrad av en liten fästing. 
 
VARFÖR är vi så noga med att skydda oss när vi ska utomlands men inte när vi är i vårt eget land?
 
Fundera på det. Var vill du hamna efter semestern? I varma fina minnen eller i en sjukhussäng?
 
Ha det bäst och du - vaccinera dig